22 Aralık 2013 Pazar

Mesnevi Bahçesinden-3

Kader kilidine teslim ol!
Kader kilidi çok büyüktür. Onu ancak Allah açar. Bu sebeple sen ona teslîm ol. Onun rızasına sarıl. Kainâtın her zerresi anahtar olsa, yine bir işe yaramaz. Çünkü kazâ ve kader kilidini Allâh’tan başkası açamaz.
Ne lütfu ne de kahrı düşün!
Oğlum, ne Allah’ın lütfuna mazhar olacağını, ne de kahra uğrayacağını düşünme; sadece onun emirlerine uymayı, nehyettiği, yapma dediği şeylerden kaçınmayı göz önünde tut!
Masiva nezlesinden kurtul da mana kokusu al!
Burnundan, genzinden masiva nezlesini gider de, burnuna güzel mânâ kokuları, ilahi kokular gelsin. Beden bukağısını, beden bağını canın ayağından çöz, çıkar da, canın mânâ çimenliklerinde donsun, dolaşsın… Hasislik zincirini elinden, boynundan at da, şu felekte yeni bir baht elde et. Eğer lütuf kâbesine uçmak için kanatların yoksa aczini, çaresizliğini her şeye çare bulan Allah’a arz et.
Gizli şeyler zıttı ile açığa çıkar.
Gece nûr olmadığı için, renkleri göremedin, şu halde nurun zıttı ile şunu anladın ki… Önce nûr görünür, sonra renk görünür. Bunu da şüphesiz, nurun zıttı olan karanlıkla anlarsın. Cenab-ı Hak, eziyeti, gamı; gönül hoşluğu nedir anlaşılsın diye gönül hoşluğuna zıt olarak yarattı. Gizli şeyler, hep zıtları ile meydana çıkıyor, görülüyor.
Kıyamet günü görüş günüdür.
Kıyamet günü, her şeyin Hakk’a arz edileceği gündür. O günde, insanî vazifelerini yapmış olanlar, temiz ve faziletli kişiler, kendilerini göstermek isterler. O kendini gösterme gününde, kötü işler yaparak yüzleri karartmış kişiler, artık kendilerini gizleyemeyecekler ve rezil olacaklardır. Güneş gibi parlak yüzü olmayan ve günahlarla yüzlerini karartmış kişiler elbette kendi kirliliklerini göstermemek için gecenin karanlığı ile perdelenmek, gizlenmek isterler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder