7 Eylül 2013 Cumartesi

Mesnevi Bahçesinden-2

Kendi dereni temizleyemezsin!
İnsanın kendi bilgisi, kendisinde bulunan aşağı duyguları içinden süpürüp atabilir mi? Bir kimse, kendi deresini nasıl temizleyebilir? İnsanın bilgisi, ancak Allah’ın ilminden feyz alınca yararlı olur.
İnsanların savaşları temelsizdir
Ey Genç! Dünyada her zaman istenen, peşinde koşulan, bir türlü terk edilemeyen bu şehvet, çocukların evlenme oyununa benzer. Çocuğun evlenmesi, Rüstem gibi güçlü, kuvvetli bir yiğidin, bir gazinin evlenmesine nispetle bir oyundan ibarettir. İnsanların birbirleri ile savaşmaları da çocukların savaşmalarına benzer. Tamamıyla özsüzdür, temelsizdir, manasızdır.
Sütten kesil!
Sen yaşayışı Hakk’tan bulursan, o vakit hiçbir şeye aldırış etmezsin; dünyadan da, balçıktan da kurtulursun. Süt emen bir çocuk, memeden ayrılıp sütten kesilince mama yer; dadıyı bırakır. Sen topraktan biten daneler gibi yeryüzü sütüne bağlanmışsın; bu sütten kesil de gönüller gıdasını al!
Kaza ve kadere bahane bulma!
Ey Genç; kaza ve kadere az bahane bul. Nasıl oluyor da suçunu başkalarına yüklüyorsun? Neye çalıştın da zararını, faydasını görmedin? Ne ektin de onu biçip devşirmedin? Candan, tenden doğan işin, hareketin çocuğun gibi gelir, senin eteğini tutar, yakana yapışır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder